De stijl van de deur en de stijl in je huis zijn erg belangrijk bij het kiezen van een deur. Ze moeten natuurlijk wel goed bij elkaar passen anders krijg je stijlbreuken. Het belangrijkste bij het bepalen van de stijl van een deur zijn de profielen en panelen van de deur. Deze zeggen eigenlijk het meest over de stijl van een deur. Het profiel van de deur is de rand tussen de stijlen en de panelen. Daarnaast heeft het paneel ook een profiel. Dit noemen we het paneelprofiel. Daarnaast is het natuurlijk ook een beetje gevoel, wat de ene tijdloos noemt zal de ander klassiek noemen. We kennen binnen de deuren eigenlijk 5 stijlen:  

  • Modern  
  • Klassiek 
  • Landelijk 
  • Tijdloos 
  • Jaren 30  

We zullen ze rustig langsgaan en aangeven wat de kenmerken per stijl zijn.  

 

Moderne deuren 

Moderne deuren kenmerken zijn door de strakke lijnen en zijn daardoor erg goed te herkennen aan het profiel en paneel van een deur. In bovenste afbeelding rechts is een voorbeeld te zien van het rechte profiel (90 graden) en het rechte paneel. Er kan natuurlijk ook glas zitten op de plek van het paneel. Ook de groefdeuren zijn goed onder moderne deuren te plaatsen. Het zijn deuren zonder panelen met de strakke groeven erin zoals te zien in de onderste afbeelding rechts.

modern profielmodern profiel

Recht profiel met recht paneel

Modern hoekstukModern hoekstuk

Hoekstuk moderne deur

Klassieke deuren 

Ook de klassieke deuren worden nog steeds goed verkocht. Een klassieke deur herken je aan het Klassieke profiel zoals te zien op de afbeeldingen rechts. De deuren kenmerken zich door de vele versiersels zoals ook te zien is op het paneel van de deur.  

Klassiek hoekstukKlassiek hoekstuk

Hoekstuk klassieke deur

Klassiek profielKlassiek profiel

Klassiek profiel met een klassiek paneel

Landelijke deuren

Landelijke deuren zijn in sommige gevallen wat lastiger te herkennen en in sommige gevallen overduidelijk. Zo kennen we de Barnseries met de groeven tussen de stijlen van deuren die iedereen weer doen denken aan een boerderij. Daarnaast zijn er ook de deuren die tussen tijdloos en klassiek invallen. Deze deuren hebben een facetprofiel in combinatie met een traditioneel paneel zoals te zien in de rechterafbeelding

Landelijke deur

landelijk profiellandelijk profiel

Facetprofiel met een traditioneel paneel

Tijdloze deuren  

De tijdloze deuren zijn vaak all-time klassiekers die niet meer weg te denken zijn uit het assortiment van de merken. De tijdloze deuren zijn vaak erg simpel te herkennen aan de profielen en panelen. Deze deuren hebben namelijk een schuin profiel , ook wel het facetprofiel genoemd, in combinatie met het facetpaneel zoals te zien in de afbeelding rechts.

tijdloos hoekstuktijdloos hoekstuk

Tijdloze deur

Facetprofiel met een facetpaneel

Jaren 30  

De jaren 30 deuren zijn lastiger te herkennen aan het profiel of paneel. De deuren hebben vaak een recht- of facetprofiel en een vlak paneel, traditioneel paneel of glas. Het meest onderscheidende aan de jaren 30 deuren zijn de vele verticale en horizontale panelen op de deuren. Het zijn deuren die in meerdere huisstijlen kunnen worden geplaatst maar toch een authentiek gevoel geven.  

 Wat moet je met deze kennis?  

Het kiezen van deur die bij de stijl van je huis past is vaak niet makkelijk. De info over deze stijlen  

Kunnen hopelijk dienen als handvatten bij het kiezen van de juiste stijl. Staar jezelf alleen niet blind op deze stijlen. Het is vaak een kwestie smaak en eigen inzichten. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je mooi vind.