Hoe kies ik het juiste kozijn bij mijn deur?  

Het kiezen van het juiste kozijn bestaat uit enkele korten stappen en is vrij eenvoudig als je de juiste informatie beschikbaar hebt. Wat je moet weten is de dikte van de muur waar het kozijn in komt, of je een stompe deur of een opdekdeur nodig hebt, hoe breed je het kozijn wilt hebben, welk materiaal je wilt hebben en de afmetingen van je kozijn.  

Muurdikte 

De kozijndikte is afhankelijk van de dikte van je muur. In principe worden er 3 standaard maten gehanteerd, 70 mm en 90 mm. Voor een muurdikte van 70 mm kies je voor een kozijndikte van 90 mm en voor een muurdikte van 90 mm kies je voor een kozijndikte van 114 mm. Het stalen kozijn is ook beschikbaar voor een muurdikte van 100 mm zonder enige aanpassingen. Wil je een houten kozijn voor een muurdikte van 100 mm? De handige klusjesman zal bij houten kozijnen in staat zijn om de lipjes van de rand weg te halen. Hierdoor kan het kozijn geschikt worden gemaakt voor een muurdikte van 100 mm. Schakel hiervoor altijd een professional in.  

Stomp of opdek 

De volgende vraag is of je een opdekdeur of een stompe deur hebt die in het kozijn komt. Het verschil is dat de stompe deur dieper en volledig in het kozijn valt en de opdekdeur slechts deels in het kozijn en deels op het kozijn valt. Je kunt ook kiezen voor een universeel kozijn. Deze is aan de ene kant geschikt voor een opdekdeur en aan de andere kant voor een stompe deur. Hierdoor kun je dus zelf kiezen wat voor deur je erin zet.  

Stijlbreedte 

Je hebt bij de houten kozijnen de keuze uit 2 verschillende stijlbreedtes en dat is eigenlijk een kwestie van smaak en van de ruimte die je over hebt. Een bredere stijl betekent dat het totale gat waar de deur en het kozijn in komen breder moet zijn. Je hebt de keuze uit 45 mm breed en 56 mm breed. Let bij deze keuze dus goed op de totale breedte van het gat waar je het kozijn in wilt plaatsen. Bij een kozijn van 45 mm breed zal er 28,5 mm bij de deur opkomen (inclusief speling tussen de deur en het kozijn) en bij de 56 mm variant komt er 36,5 mm bij (inclusief speling tussen de deur en het kozijn.  

Materiaal  

Er zijn eigenlijk drie soorten materialen die aangeboden worden als het gaat om kozijnen. De houten kozijnen worden aangeboden in vuren en hardhout. Daarnaast zijn er nog de stalen kozijnen.  

Houten kozijnen  

De houten kozijnen zijn gemaakt van vuren of hardhout. Het voordeel van houten kozijnen is dat deze vrij simpel op maat te zagen zijn. Zo kun je een kozijn van 93 cm breed en 231 cm hoog ook omzagen naar een kozijn van 63 cm breed en 201 cm hoog. Die flexibiliteit en de uitstraling van hout maken het houten kozijn een geliefde keuze.  

 

De vuren kozijnen worden ongegrond geleverd en zullen als ze onbehandeld blijven minder lang meegaan dan het hardhout. Zorg er daarom voor dat je het kozijn goed behandeld en dan zal het vuren kozijn op het gebied van duurzaamheid zeker vergelijkbaar worden met hardhout. Het grote voordeel van vurenhout zit in de prijs. Een vurenhouten kozijn is vaak goedkoper. Het vurenhout, afkomstig van de fijnspar, is veel verkrijgbaar en eenvoudig te bewerken en is daardoor ook goedkoper dan hardhout.  

 

De hardhouten kozijnen worden zoals gegrond geleverd en zijn dus na het aflakken klaar om te plaatsen in de muur. Hardhout komt van loofbomen. Deze bomen groeien langzamer dan bijvoorbeeld naaldbomen waardoor er hout met een hogere dichtheid ontstaat. Dit komt ook terug in de prijs. Een hardhouten kozijn zal daardoor iets duurder zijn dan een kozijn van vurenhout.  

Stalen kozijnen 

Naast houten kozijnen zijn er ook stalen kozijnen. Deze kozijnen zijn gemaakt van Sendzimir staal en hebben als voordeel dat ze kras- en stootvrij zijn. Je hoeft de kozijnen dan ook niet meer te onderhouden doordat ze al gepoedercoat zijn in RAL 9010. De stalen kozijnen worden geleverd in een specifieke afmeting en zijn dus niet in te korten. Kies bij een stalen kozijn dus altijd voor de afmeting die je nodig hebt zoals 73 cm x 201,5 cm.  

Afmetingen 

Als laatste heb je de afmetingen van je deur nodig. Bij een stalen kozijn liggen deze vast. Zo kies je voor een 73 cm x 201,5 cm kozijn. Bij een houten kozijn heb je meer vrijheid en kun je dus ook voor een maatwerkdeur een geschikt kozijn maken.  

 

Volg de stappen hierboven om tot het juiste kozijn te komen. Kom je er toch niet helemaal uit kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder.