Hoe meet ik mijn deur op?  

Het opmeten van de deur wordt vaak gezien als een lastig klusje. We gaan proberen om het zo simpel mogelijk te maken, want eigenlijk is het ook best simpel. We moeten voor het inmeten van de deur 2 vragen stellen:  

 

-Heb je een stompe of een opdekdeur?  

-Ga je een deur vervangen of is het een nieuw kozijn?  

Stompe deur opmeten

Deur vervangen 

Bij het vervangen van een deur kun je gebruik maken je oude stompe deur. Probeer op meerdere punten de hoogte en breedte te meten zodat je meerdere meetpunten hebt. De breedtes en hoogtes zouden gelijk moeten zijn maar mocht dit niet zo zijn dan is het goed om er snel achter te komen. Laat in dit geval de deur voor wat het is en begin met het opmeten van de sponningmaten van het kozijn zoals hieronder beschreven is.  

Nieuw kozijn 

Heb je nog geen deur in je kozijn zitten dan kun je de hoogte en breedte van je nieuwe deur opmeten via de sponningmaat van het kozijn. De sponningmaat is de ruimte tussen het kozijn waar de deur in valt. In de afbeelding hieronder zie je een illustratie van de sponningmaat bij een stompe deur. Het is verstandig om meerdere punten in je kozijn op te meten zoals te zien in de afbeelding rechts. Hierdoor kun je rekening houden met een eventueel scheef kozijn 

sponningmaat stompe deursponningmaat stompe deur
kozijn inmetenkozijn inmeten

 

 

Breedte bepalen 

Als je de sponningmaat in beeld hebt, bijvoorbeeld 93,5 cm breed en 212,3 cm hoog kun je de hoogte en breedte van de deur die je nodig hebt bepalen. De breedte van de deur bepaal je door 0,5 centimeter van de sponningmaat af te halen. Dit doen we om speling te houden tussen het kozijn en de deur. De zijkanten van de deur moeten allebei ongeveer 2,5 mm speling hebben.  

 

Hoogte bepalen 

De hoogte van de deur bepaal je door de speling, van ongeveer 2,5 mm, boven de deur van de sponningmaat af te halen en aan de onderkant ongeveer 0,5 cm over te houden. De ruimte die je onder je deur overhoudt bepaal je zelf. Kijk als je een tochtvaldorpel of dorpelprofiel hebt goed hoeveel ruimte deze afdichten en stem de ruimte onder je deur hier op af.  

 

Rekenvoorbeeld 

Breedte: 93,5 cm  - Hoogte: 212,3 cm  

93,5 cm - 0,25 cm (speling links) - 0,25 cm (speling rechts) = 93 cm.  

212,3 cm - 0,25 cm (speling boven) - 0,5 cm (ruimte onder) = 211,55 cm  

 

De deur die je nodig hebt is dan 93 cm breed en 211,5 cm hoog.  

Scheef kozijn 

Mocht je erachter komen dat je kozijn scheef is, zoals in de afbeelding hiernaast. Het is in dat geval belangrijk om te kijken naar de inkortbaarheid van de deur. De inkortbaarheid vind je hier. Ga bij een scheef kozijn altijd uit van het meest brede of hoge punt. Je kunt de deur op de minder brede of hoge punten inkorten om toch goed te passen in het kozijn. Hoe je dit doet zie je hier.  

Opdekdeur opmeten 

Deur vervangen 

Zoals je misschien al gemerkt hebt is er een verschil tussen opdekdeuren en stompe deuren en dat verschil is de opdekrand. Bij het vervangen van een deur kun je de oude deur opmeten. Dit doe je voor de hoogte door de deur inclusief de opdekrand aan de bovenkant van de deur op te meten. Voor de breedte pak je de achterkant van de deur, de kant zonder opdekrand. Meet de deur op verschillende punten op om er zeker van te zijn dat je geen scheve deur meet. De breedtes en hoogtes zouden gelijk moeten zijn maar mocht dit niet zo zijn dan is het goed om er snel achter te komen. Laat in dit geval de deur voor wat het is en begin met het opmeten van de sponningmaten van het kozijn zoals hieronder beschreven is.  

Nieuw kozijn 

Heb je nog geen deur in je kozijn zitten dan kun je de hoogte en breedte van je nieuwe deur opmeten via de sponningmaat van het kozijn. De sponningmaat is de ruimte tussen het kozijn waar de deur in valt. In de afbeelding hieronder zie je een illustratie van de sponningmaat bij een opdekdeur. Het is verstandig om meerdere punten in je kozijn op te meten zoals te zien in de afbeelding hiernaast. Hierdoor kun je rekening houden met een eventueel scheef kozijn.  

sponningmaat opdekdeursponningmaat opdekdeur
kozijn inmetenkozijn inmeten

Breedte bepalen 

Als je de sponningmaat in beeld hebt, bijvoorbeeld 93,5 cm breed en 211,4 cm hoog kun je de hoogte en breedte van de deur die je nodig hebt bepalen. De breedte van de deur bepaal je door 0,5 centimeter van de sponningmaat af te halen. Dit doen we om speling te houden tussen het kozijn en de deur. De zijkanten van de deur moeten allebei ongeveer 2,5 mm speling hebben.  

 

Hoogte bepalen 

Bij het bepalen van de hoogte van de deur moet je rekening houden met de opdekrand die erbij komt, deze is ongeveer 0,9 mm hoog. Daarna moet je rekening houden met de speling, van ongeveer 2,5 mm, boven de deur van de sponningmaat af te halen en aan de onderkant ongeveer 0,5 cm over te houden. De ruimte die je onder je deur overhoudt bepaal je zelf. Kijk als je een tochtvaldorpel of dorpelprofiel hebt goed hoeveel ruimte deze afdichten en stem de ruimte onder je deur hier op af.  

 

Rekenvoorbeeld 

Breedte: 93,5 cm  - Hoogte: 212,3 cm  

93,5 - (0,25 cm (speling links) + 0,25 cm (speling rechts)) = 93 cm.  

(211,4 + 0,9 mm (opdekrand) - (0,25 cm (speling boven) - 0,5 cm (ruimte onder)) = 211,5 cm  

De deur die je nodig hebt is dan 93 cm breed en 211,5 cm hoog. Simpelweg haal je er bij de breedte dus 0,5 cm vanaf en tel je er bij de hoogte 0,1 cm bovenop.  

Scheef kozijn 

Het is bij een opdekkozijn van belang dat alle stukken even recht zijn. Je kunt een opdekdeur namelijk niet inkorten aan de zijkanten. Let hier goed op voor de aanschaf van de deur.