Hoe moet ik mijn deur afhangen?  

Bij het afhangen van je deur is het van belang wat voor soort deur je hebt. Heb je een buitendeur dan zal je altijd een stompe deur hebben. Heb je een binnendeur kun je stompe deur of een opdekdeur hebben. Daarnaast kan je stompe deur ook nog eens een schuifdeur zijn en heb je te maken met het schuifdeursysteem. Je zult bij het bestellen van de deur altijd afhanginstructie ontvangen van de leverancier.  

Stompe binnendeur of buitendeur afhangen 

Wat heb je nodig?  

 • Een rolmaat  
 • Een potlood 
 • Een steekbeitel 
 • Een hamer 
 • Een speedboor 
 • Een boormachine 
 • Een blokschaaf 
 • Een handzaag 
 • Een schroevendraaier 
 • Een houten of kunststof wig 
 • Een waterpas 

Stap 1:  

Zorg dat de deur de juiste maten heeft. Hierbij moet je rekening houden met de draainaden van de deur. Hierbij moet je rekening houten met ongeveer 2,5 mm speling boven, 2,5 mm speling aan de zijkanten van de deur en 5 mm speling onderaan de deur. Deze draainaden zijn nodig zodat de deur goed in het kozijn kan draaien. Je kunt de deur inkorten met behulp van een zaag of een handschaaf. In dit artikel kun je terugvinden hoeveel je van de deur af kunt halen om de deur passend te maken. Zorg er bij het afkorten voor dat je met een potlood een lijn zet zodat je precies weet hoeveel je eraf kunt zagen.  

Stap 2: Scharnieren plaatsen in het kozijn 

De volgende stap is het plaatsen van de scharnieren op de juiste hoogte. In theorie zou je een deur met een hoogte van 201,5 cm of 211,5 cm af kunnen hangen met 2 scharnieren. Het is voor de zekerheid, en later met onderhoud ook, aan te raden om gebruik te maken van 3 scharnieren.  

Het eerste scharnier plaats je in het midden van de deur. Het onderste scharnier komt op 30 cm vanaf de grond en het bovenste scharnier op 12 cm van de bovenkant van het kozijn. De volgende stap is het aftekenen van de scharnieren in de sponning van het kozijn. Zorg er hierbij voor dat de knoop (de bevestiging van de scharnierbladen waar de pen in gaat) 2 millimeter uit het kozijn steekt. Als je het kozijnblad netjes hebt uitgetekend in de kozijnsponning kun je met een beitel de contouren van het scharnier in de deur hakken. Zorg dat de uitsparingen even diep zijn en schroef de kozijnbladen alvast met één schroef in het kozijn. Hierdoor kun je de deur nog stellen.  

Stap 3: Scharnieren plaatsen in de deur 

De volgende stap is het plaatsen van de deur in het kozijn met  behulp van de wiegen. Je plaatst de deur op de wiegen en moet daarbij goed rekening houden met de draainaden in de deur. Aan de onderkant moet de wieg dus een ruimte van ongeveer 5 mm overbruggen en een de bovenkant een ruimte van 2,5 mm. Hierdoor zorg je dat je de scharnieren op de juiste hoogtes bevestigd. leg de helften van de scharnieren die nog niet bevestigd zijn op het deurblad zodat je met het potlood kunt markeren op welke hoogte ze moeten komen.  

 

Haal de scharnierpennen uit de scharnieren zodat je de nog niet bevestigde helft eruit kunt pakken. Haal de deur nu uit het kozijn en leg de deur op de sluitzijde (de kant waar het slot in komt) op de grond. Leg de scharnierhelften op de hoogtes die je in de vorige stap hebt gemarkeerd. Zorg er deze keer voor dat de scharnieren 1 millimeter uit de deur steken. Teken de scharnieren uit op de deur en hak de ruimte voor de scharnieren uit de deur op dezelfde manier als in het kozijn. Zorg ook hier weer dat de bovenzijde van het scharnier gelijk blijft met de oppervlakte van de deur. Je kunt de scharnierhelft nu alvast bevestigen met één schroef.  

Stap 4: Het plaatsen van de deur 

Je kunt de deur nu in het kozijn plaatsen om te controleren of de knopen van de scharnieren goed in elkaar passen. Als dit het geval is kun je de pennen in de scharnieren plaatsen. Controleer goed of de deur netjes opent en sluit. Als dit allemaal goed is kun je de scharnieren vastmaken met de rest van de schroeven en ben je klaar om de deur te gaan schilderen.  

Opdek binnendeur afhangen 

Het afhangen van een opdek binnendeur wordt vaak als een stuk simpeler klusje beschouwd en is zeker eenvoudiger dan het afhangen van een stompe deur. Bij een stompe deur maken we gebruik van inboorpaumelles. Deze draai je simpel in het kozijn en in de deur. Bij opdekdeuren zorgen de leveranciers zelfs al voor de paumellegaten in de deur zodat je deze zelf niet meer hoeft te maken.  

 

Zorg dat de paumellegaten op dezelfde hoogte in het kozijn en de deur zitten. Als je een opdekdeur vervangt is het ook goed om er op te letten dat je de paumelles even ver in het kozijn draait bij het plaatsen van de nieuwe deur. Draai de paumelles in de deur en hang de deur in het kozijn. Als de deur in de breedte niet past kun je de paumelles in het kozijn wat verder of minder ver het kozijn indraaien. Past de deur niet goed in de lengte? Bekijk hier hoever je de deur kunt inkorten. Let op! Je kunt opdekdeuren alleen aan de onderkant inkorten.  

Slot plaatsen 

Het plaatsen van het slot lijkt vaak lastig maar de leveranciers zoals CanDo maken je het vaak een stuk simpeler. Ze zorgen namelijk in de meeste gevallen voor een slotgatfrezing of geven je de optie om een slotgatfrezing te kiezen. Hierdoor schuif je het door jou gekozen slot simpel in de deur en is het meest lastige gedeelte voorbij. Wat je nog wél moet doen is het maken van de krukgatboringen en de boringen voor bijvoorbeeld een cilinderrozet of het toiletgarnituur.  

 

Leg het aangeschafte deur op je deur op de plek waar de slotgatboring zit. Teken hierbij de hoogte van het krukgat en eventueel andere gaten die je nodig hebt af op de deur. Maak op basis van je deurbeslag een afweging over de grootte van het gat dat nodig is. Boor het gat aan beide kanten van de deur in. Zorg dat je de stof in het slotgat goed verwijderd zodat dit niet in het slot komt te zitten. Plaats het slot in het slotgat en je bent klaar om je verdere beslag te bevestigen.  

Hoe plaats ik glas in mijn deur 

Het plaatsen van glas gebeurmet behulp van de glaslatten die je krijgt meegeleverd.