Hoe moet ik mijn deur onderhouden?  

Binnendeur onderhouden

Je binnendeuren en buitendeuren kun je het beste onderhouden door de deur regelmatig schoon te maken met water en als het nodig is een zachte zeepoplossing. Zorg ervoor dat je eventuele zeepresten met water weer weghaalt. Zorg daarna dat je de deur droogt met een zachte doek. Hetzelfde kun je doen voor het glas en de kozijnen.  

Buitendeur onderhouden

Controleer 2 jaar na de aanschaf van je buitendeur jaarlijks de verflaag van je deur en herstel deze als dat nodig is. Buitendeuren hebben te maken met verschillende weersomstandigheden die invloed kunnen hebben op de verflaag. Donkere verflagen kunnen door de aantrekkingskracht van de zon eerder beschadigen wanneer ze veel in de zon hebben gestaan.  

Scharnieren onderhouden

Om de scharnieren goed en soepel te houden is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Het onderhouden van het scharnier doe je door de pennen van de scharnieren in te smeren met zuurvrije vaseline. Je kunt de pennen uit de deur halen door ze rustig eruit te tikken met een spijker, of in het geval van zwaardere scharnieren, een platte schroevendraaier. Zorg dat je tijdelijk een dikke spijker in het scharnier duwt in plaats van de pen. Je gebruikt deze methode voor 1 scharnier tegelijk zodat de deur kan blijven hangen tijdens het schoonmaken.  

Slot onderhouden

Ook bij sloten is het belangrijk om ze goed te onderhouden zodat je de deur soepel kunt blijven openen. Let hierbij goed op de verschillende onderdelen van het slot. Zo is het verstandig om de dag- en nachtschoot minstens één keer per jaar in te spuiten met WD-40 of een ander smeermiddel. Gebruik het slot daarna enkele keren door het openen en sluiten van het slot. Hierdoor zal het smeermiddel goed tussen de dag- en nachtschoot komen.

Je kunt de cilinder insmeren (alleen met slotspray) door het smeersel in de cilinder te spuiten. Als je het echt goed wil doen kun je de cilinder uit het slot halen en het smeersel van bovenaf in de cilinder spuiten. Op die manier loopt het vuil er aan de onderkant uit.

Dag- en nachtschoot slotDag- en nachtschoot slot

Ramen onderhouden

Controleer de kit rond je ramen op scheuren of kit die loslaat. Repareer de kitnaad als het nodig is door extra kit aan te brengen op beschadigde plekken.