Hoe moet ik mijn deur schilderen?  

Het schilderen van de deur is belangrijk en niet alleen voor de kleur. Het goed schilderen van de deur betekent dat de lak langer meegaat en de deur minder snel beschadigd zal raken. Hieronder zullen we de stappen uitleggen die je moet zetten om je deur op de juiste manier af te lakken. Let erop dat je bij de deur altijd een afhanginstructie ontvangt met advies over hoe je de deur het beste kunt schilderen. De instructies zijn speciaal afgestemd op de deur die je gekocht hebt en zullen dus altijd beter van toepassing zijn dan het wat meer algemene advies hieronder.  

Wat voor verf heb ik nodig?  

Voor de laklaag kun je kiezen uit hoogglans, zijdeglans of mat. Hierbij is mat bij deuren wel ongebruikelijk. Voor buitendeuren wordt eigenlijk altijd voor hoogglans gekozen dankzij de harde toplaag van de hoogglans lak. Voor binnendeuren wordt vaak gekozen voor zijdeglans maar kan ook prima gekozen worden voor mat of hoogglans. Het verschil tussen de 3 soorten lak zit, zoals je waarschijnlijk al vermoed, in de mate van glans. Hierbij is er bij mat bijna geen sprake van glans, is zijdeglans een middenweg en is er bij hoogglans sprake van veel glans in de lak.  

 

Daarnaast zal je nog de keuze moeten maken voor acryllak (op waterbasis) of alkyd (op terpentinebasis). Voor binnendeuren is het aan te raden om voor acrylverf te kiezen omdat er minder geur aan deze verf zit, de verf sneller droogt en minder vergeeld. Voor buitendeuren is het aan te raden om alkydverf te kiezen omdat deze verf sterker is en meer bescherming biedt tegen verschillende weersinvloeden.  

 

Let er bij het kiezen van een kleur voor je buitendeur op of je deur veel te maken heeft met zonlicht. Een donkere deur zal meer zon aantrekken en bij hoge temperaturen kan de lak eerder beschadigd raken. Het is daarom aan te raden om een lichtere kleur te kiezen als de deur veel in de zon komt te staan bij hoge temperaturen.  

Binnendeuren 

Het is het beste om de deur af te lakken nadat je de deur hebt afgehangen. De deur zal tijdens het aflakken minder stof vangen.Zorg  er eerst voor dat je de deur goed ontvet en reinigt. Dit kun je doen met ammoniak en een schone doek. Zorg dat de gehele deur goed schoon is en droog de deur daarna af met een droge doek. Zorg dat gaatjes, scheurtjes en andere oneffenheden worden opgevuld en weggewerkt met overschilderbare plamuur. 

 

Als je een oude deur hebt die je opnieuw gaat schilderen is het de vraag hoe de huidige verflaag er aan toe is. Is de verflaag nog goed dan kun je het beste een fijn schuurpapier gebruiken zoals korrel 220. Is er veel schade aan de laklaag is het goed om wat ruwer schuurpapier te gebruiken zoals korrel 120 of korrel 80. Het doel is om de deur weer goed glad te krijgen. Heb je een gegronde deur ontvangen kun je de deur het beste schuren met korrel 220 schuurpapier. Je kunt de grote vlakken het best opschuren met een schuurmachine en de wat moeilijker te bereiken plekken met schuurpapier. Plak de randen van alles wat je niet wilt schilderen af met schilderstape 

 

Zorg dat je de deur goed stofvrij maakt na het schuren. Breng, als de deur nog niet gegrond is eerst de grondlaag aan op de deur. De zijkanten, bovenkant en onderkant kun je met een normale kwast schilderen. Net als de wat moeilijkere oppervlakken van de deur zoals de profielen. De grotere oppervlakken kun je met een roller schilderen. Gebruik hierbij lange halen over de gehele lengte (verticaal) van de deur en daarna lange halen over de gehele breedte van de deur (horizontaal). Hierdoor kun je strepen voorkomen en krijg je een mooie egale laklaag. Laat de grondlaag goed drogen voordat je verder gaat. Dit duurt vaak wel 5 uur.  

 

Zorg dat de deur ook na het aanbrengen van de grondlak goed glad is en schuur de deur eventueel wat bij met fijn schuurpapier (hoge korrel). Als de deur goed glad is ben je klaar om de deur af te lakken. Dit doe je bij voorkeur met een roller voor watergedragen verf zodat de roller de verf goed kan opnemen. Zo zal een acrylkwast met synthetische haar ook beter werken met watergedragen verf. Zorg dat je minstens 2 keer de gehele deur schildert en daarbij goed wacht tot de eerdere laag droog is, dit zal zo’n 16 uur duren. Zorg dat je de deur tussen de verschillende lagen ook weer licht opschuurt en ontdoet van enig vet of vuil voor een betere hechting.  

Buitendeuren

Bij buitendeuren zijn veel van dezelfde stappen van toepassing maar er zijn ook zaken waar extra op gelet moet worden. Zo mogen de temperaturen bij het schilderen niet lager zijn dan 5 graden Celsius en niet hoger dan 25 graden Celsius. Bij buitendeuren kun je ook kiezen voor een beitslaag, bijvoorbeeld bij een onbehandelde achterdeur. Zorg bij een beitslaag alsnog voor een laag grondlak of primer.  

 

Voor de rest kun je de stappen volgen die van toepassing zijn bij het verven van een binnendeur. Plan bij het schilderen van een buitendeur goed het moment waarop je gaat schilderen. Je wilt natuurlijk niet dat je buitendeur in het water valt.