Waar is mijn deur van gemaakt?  

Bij het kijken naar een deur wil je natuurlijk altijd naar de kwaliteit van een deur kijken. Een van de meest belangrijke factoren bij de kwaliteit is het materiaal van de deur. Maar een deur bestaat niet uit één materiaalsoort. Een deur heeft namelijk een binnenlaag en een buitenlaag. Wat deze lagen zijn en wat de mogelijkheden hierbij zijn leggen we hieronder uit.  

Buitenlaag 

De buitenlaag van de deur is het materiaal wat je met het blote oog ziet. Bij binnendeuren is dit eigenlijk altijd MDF. We spreken dan ook van een MDF-toplaag. MDF (Medium-Density Fibreboard) is gemaakt van houtvezels die samen met lijm worden samengeperst tot houtplaten. Het voordeel van MDF is dat het heel goed af te lakken en te bewerken is. Daarom gebruiken deurenfabrikanten het graag als de buitenlaag voor deuren. Bij binnendeuren is de MDF-laag tussen de 2,5 en 6 millimeter dik. 

 

Bij buitendeuren is de buitenlaag van de stijlen vaak gelijk aan de binnenlaag. Bij de panelen kan er wel een buitenlaag opzitten zoals MDF of HDF. HDF is de verbeterde versie van MDF waarbij er nog meer vezels onder een hogere druk worden samengeperst.  

Binnenlaag

De binnenlaag is waar het allemaal om draait bij je deuren maar wat je eigenlijk met het blote oog niet snel zult waarnemen. We zullen de materiaalsoorten van de deuren op onze site langsgaan en vertellen over de eigenschappen van deze materiaalsoorten.  

Materialen binnendeuren

Grenen

De meeste mensen zijn wel bekend met grenenhout. Het is hout dat je vaak in de tuin ziet wanneer het is gebruikt als het materiaal voor een schutting. Grenenhout is vergelijkbaar met vurenhout en is ook erg geschikt als houtsoort voor je binnendeur.  

Gelamineerde en gevingerlaste stijlen 

Bij gelamineerde en gevingerlaste stijlen is niet zozeer de houtsoort van belang maar vooral de wijze waarop het hout is samengevoegd. Bij gevingerlaste stijlen worden verschillende stukken hout in tegengestelde richting aan elkaar vastgelijmd. Hierdoor ontstaat een stevige constructie die niet snel zal krombuigen. Het is dan ook even sterk als massief hout.  

Honingraat

Honingraat is de materiaalsoort in board- en boardpaneeldeuren. De binnenkant bestaat, zoals de naam als zegt, uit een honingraatpatroon van karton geïnspireerd op de honingraat van de bijen. Dit zorgt voor een zeer lichte constructie maar wel een kwalitatief mindere deur die daarnaast ook minder goed isoleert. Veel mensen gebruiken deze deuren dan ook voor op zolder of alleen de bovenverdieping.  

Tubespaan

Tubespaan is een vreemde eend in de bijt omdat de deur moeilijk onder massief of hol te plaatsen is. Om te beginnen is de basis van de deuren volspaan en bestaat dus uit spaanplaten. In deze spaanplaten zijn tubes gefreesd waar de lucht in blijft zitten. Hierdoor isoleert een tubespaandeur ook beter dan een volspaandeur.  

Volspaan 

Volspaandeuren bestaan volledig uit spaanplaat. Dat zijn platen die bestaan uit zaagsel, kleine stukjes hout en een lijm. Het verschil tussen MDF en Volspaan is de grootte van de houtsplinters die bij MDF-platen veel fijner zijn gemaakt. Volspaan is daardoor lichter dan MDF.  

volspaanvolspaan

Materiaal brandwerende deuren 

We verkopen op Deurtotaalmarkt ook brandwerende deuren van verschillende merken. We kennen 2 types brandwerende deuren. De brandwerende deur die het vuur 30 minuten buiten de deur houdt en de brandwerende deur die het vuur 60 minuten buiten de deur houdt.  

30 minuten brandwerend 

De 30 minuten brandwerende deuren bestaan in de kern uit een spaanplaatvulling. Bij de afgelakte variant zit aan de zijkant een opschuimende strip die uit zal zetten op het moment dat er brand is. Hierdoor zal het vuur voor minstens 30 minuten tegen gehouden worden.  

brandwerende deurbrandwerende deur

60 minuten brandwerend 

Het materiaal in de 60 minuten brandwerende deuren bestaat uit uit 2 pyrostone platen opgevuld met een minerale vulling. 

brandwerende deurbrandwerende deur

Materialen buitendeuren

Vurenhout

Vurenhout wordt veel gebruikt bij achterdeuren en is de goedkopere variant ten opzichte van hardhout. Vurenhout komt van de fijnspar en groeit redelijk snel. Het hout is veel te verkrijgen en is eenvoudig te bewerken. Zorg er bij het vurenhout, wat vaak onbehandeld wordt aangeleverd goed voor dat je de deuren eerst in de grondlaag zet en daarna aflakt. Bij een goede behandeling is een vurenhouten deur in duurzaamheid vergelijkbaar met een hardhouten deur.  

Hardhout

Hardhout is afkomstig van de loofboom en groeit langzamer dan bijvoorbeeld een naaldboom (vurenhout). Hierdoor ontstaat er hout met een hogere dichtheid wat goed is voor de kwaliteit van het hout. Dit komt ook terug in de prijs. Een hardhouten kozijn zal daardoor iets duurder zijn dan een kozijn van vurenhout.  

Meranti 

Meranti is afkomstig van meer dan 90 boomsoorten die afkomstig zijn uit Zuidoost-Azië. Het is een van de meest gebruikte tropische houtsoorten in de Nederlandse bouwwereld en is van hoge kwaliteit. Het is ook erg goed bewerkbaar waardoor het veel gebruikt wordt bij deuren.  

Okoumé multiplexplaten 

De Okoumé multiplexplaten zijn een variant van wat ze Water Boiled Proof multiplex noemen. Simpel gezegd zijn deze multiplex platen redelijkerwijs watervastDe platen bestaan uit meerdere lagen die aan elkaar gebonden zijn met hars. De deuren zullen dan ook niet kromtrekken. De deuren met Okoumé multiplexplaat hebben daarnaast een hoog isolerende kern aan de binnenkant om te zorgen voor een goed geïsoleerde deur.   

multiplex deurmultiplex deur