Wat is het verschil tussen stomp en opdek?  

Het verschil tussen een stompe en een opdekdeur is dat een stompe deur volledig in het kozijn valt en een opdekdeur op het kozijn valt. Een stompe deur wordt afgehangen met scharnieren en een opdekdeur met paumelles. Hierdoor is het makkelijker om een opdekdeur af te hangen. Voor een buitendeur heb je alleen de keuze uit stompe deuren. Bij binnendeuren kun je kiezen voor een stompe of een opdekdeur.  

 

De keuze voor een stompe of een opdekdeur hangt dus af van het gemak en wat je mooi vind. Opdekdeuren hang je af met paumelles of paumellescharnieren zoals te zien in de afbeeldingen hiernaast. Dit zijn scharnieren waarbij je de onderkant vast maakt aan het kozijn en de bovenkant aan de deur. Je plaatst de deur daarna simpel door de bovenkant van de paumelle in de onderkant te laten vallen. Paumelles zorgen ervoor dat je de deur makkelijk uit het kozijn kunt halen maar zijn ook minder stevig als scharnieren.  

 

Scharnieren zijn zoals hierboven aangegeven steviger doordat ze voor een sterkere verbinding tussen het kozijn en de deur zorgen. De pin gaat door de hele hoogte van het scharnier heen. Daarnaast kunnen scharnieren ook beschikken over een dievenpin waardoor de deuren als ze gesloten zijn niet opgetild kunnen worden. Zelfs niet als de scharnieren worden afgezaagd.  

opdekdeuropdekdeur

Opdekdeur

stompe deurstompe deur

Stompe deur

paumellescharnierpaumellescharnier

Paumellescharnieren

scharnierscharnier

Scharnieren

paummelepaummele
paumellepaumelle