Wat zijn de eisen van brandwerende deuren?  

Het hebben van een brandwerende deur zorgt vooral voor een veilig gevoel maar er is ook wetgeving in Nederland die zegt dat een brandwerende deur in bepaalde gevallen verplicht is. We zullen je hier vertellen wanneer een brandwerende deur verplicht is en wat de eisen zijn aan een brandwerende deur.  

 

Er zijn 2 soorten brandwerende deuren, de 30 minuten brandwerende deur en de 60 minuten brandwerende deur. Het aantal minuten zegt iets over hoelang de deur in staat is om het vuur aan de andere kant van de deur te houden. Het label komt voort uit testen bij gespecialiseerde organisaties die de deuren getest hebben en daarvan ook een testrapport en certificaat hebben opgesteld. De deuren op Deurtotaalmarkt zijn getest door Efectis en voldoen aan de NEN-EN 1634-1 richtlijnen en daarmee aan het Bouwbesluit.  

 

Wat is nou het voordeel van een brandwerende deur? Brandwerende deuren voorkomen dat de brand overslaat naar andere ruimtes, ook wel brandcompartimenten genoemd. Daarvoor is het trouwens niet alleen belangrijk dat de deur en het kozijn brandwerend zijn, maar ook de wand zelf. Het zorgt er dus voor dat er veilige vluchtroutes ontstaan wat je leven kan redden bij een brand. Daarnaast kun je met het certificaat van je brandwerende deur ook korting krijgen op je verzekeringspremie.  

 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een brandwerende deur?  

Brandwerende deuren worden getest in een bepaalde opstelling. Bijvoorbeeld met een hardhouten kozijn, 3 scharnieren en een bepaalde slotafmeting. Het is belangrijk dat je dezelfde opstelling hanteert bij jouw brandwerende deur. Het vervangen van een hardhouten kozijn voor een vuren kozijn kan namelijk betekenen dat de hele set minder brandwerend is en niet meer voldoet aan de eisen.  

 

Bij onze 30 minuten brandwerende deuren is de volgende opstelling gebruikt:  

-De brandwerende deur 

-Een hardhouten kozijn met een volumieke massa (houtdichtheid) van minstens 550 kg/m3 

-3 scharnieren 

-Een Nemef 1200 slot. Lees hier over de afmetingen van dit slot.  

-Draainaden zijkant en bovenkant opdekdeuren : 3 mm 

-Draainaden zijkant en bovenkant stompe deuren: 2 mm 

-Draainaden onderkant opdek- en stompe deuren: 4 mm 

 

Bij onze 60 minuten brandwerende deuren is de volgende opstelling gebruikt:  

-Brandwerende deur 60 minuten 

-Houten kozijn met een volumieke massa (houtdichtheid) van minstens 580 kg/m3 

-Aanslagsponning 25 mm  

-3 scharnieren van 89 mm x 89 mm breed 

-Draaainaden zijkanten en bovenkant : 2 mm 

-Draainaden onderkant : 4 mm 

-Nemef 1769/31 slot of een gelijkwaardig slot zolang de slotkast niet groter is dan het geteste slot.  

 

Let ook op de volgende zaken:  

-Het kozijn bij de deur moet ook voorzien zijn van een brandwerendheidscertificaat. De leverancier van het kozijn zou deze moeten kunnen aanleveren.  

-Het slotgat mag niet hoger zitten dan het geteste slotgat 

-Je mag niet minder scharnieren ophangen dan getest, wel meer.  

-Toebehoren zoals een tochtvaldorpel mogen alleen toegevoegd worden als dit ook in het testrapport staan.  

-Een brandwerende deur moet altijd zelfsluitend zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een deurdranger gebruiken.  

-Een brandwerende deur mag niet ingekort worden 

-Je kunt de deuren enkele millimeters armschaven. Doe dit niet als er sprake is van een opschuimende rand waar je wilt armschaven.  

 

Moet ik een brandwerende deur in mijn woning hebben?  

Een veelgestelde vraag is of er een brandwerende deur moet komen tussen de garage en de woonruimte. Het bouwbesluit geeft aan dat de garage een nevenfunctie is en dus in hetzelfde brandcompartiment mag liggen als de woning. Je hoeft dus geen brandwerende deur te plaatsen tussen de garage en de rest van de woning. Bij woningen is er in de meeste gevallen sprake van één brandcompartiment en is er dus geen wettelijke eis om brandwerende deuren tussen ruimtes in je huis te plaatsen. Extra veilig is het natuurlijk wel. 

Bekijk onze brandwerende binnendeuren