Wat zijn de mogelijkheden om mijn kozijn te versieren?  

Een standaard kozijn is vaak vlak en past misschien niet helemaal goed in je interieur. Dit kun je veranderen met behulp van lijstwerk. Hieronder bespreken we welke soorten lijstwerk we hebben.  

Deurlijst/Architraaf  

We hebben deurlijsten, ook wel architraven genoemd, beschikbaar in verschillende stijlen. Je bevestigd de deurlijsten bovenop je kozijn om een nieuwe stijl te creëren maar ook om je kozijn te beschermen. De deurlijsten hebben verschillende profielen waaraan je kunt zien welke stijl ze hebben. Zo heeft een deurlijst met een recht profiel een moderne stijl en een deurlijst met een kraal profiel een wat klassiekere stijl. Let er bij het aanschaffen van een deurlijst op dat de stijl bij je deur past en dat de afmetingen van de deurlijst en je kozijn overeenkomen. De deurlijsten worden vaak in een bepaalde lengte geleverd zoals 242 cm. Je kunt de deurlijst in de lengte op maat zagen om hem passend te maken voor je kozijn. In de breedte en diepte kunnen de maten niet aangepast worden. Het is daarom belangrijk de deurlijst past op je kozijn.  

Neut/hoekstuk 

Je kunt het kozijn nog verder versieren met behulp van neuten of hoekstukken. Dit zijn sierblokken die je in de hoeken van je kozijn kunt verwerken als extra decoratie. Let bij het kiezen van het hoekstuk of de neut ook weer goed op de stijl die je wilt creëren. Past het hoekstuk goed bij de deur en de deurlijst die je gekozen hebt? Ook hier geldt weer dat de profielen van de hoekstukken van belang zijn voor de stijl en dat ze dus goed overeen moeten komen met de deur en de deurlijst.