Welk deurbeslag heb ik nodig voor mijn deur?  

Met het juiste beslag maak je de deur helemaal af. Maar hoe kies je nou het juiste beslag bij je deur en waar moet je op letten bij het kiezen van beslag? Wanneer we beslag zeggen kijken we eigenlijk erg breed naar de accessoires rondom een deur. Bij een binnendeur zijn dat de deurkruk, deurgreep, deurkom, het toiletgarnituur, het sleutelrozet en het cilinderrozet. Voor buitendeuren zijn dat de deurknop, het deurschild, de brievenbus en de veiligheidspakketten.  

Stijl van deurbeslag 

Zoals we bij deuren een stijl hebben zoals industrieel of modern, hebben we dat voor beslag ook. Het is dan ook aan te raden om beslag te zoeken met dezelfde stijl als de deur. Je kunt hier lezen hoe je de stijl van je deur bepaalt.  

 

Ook bij beslag is het bepalen van de stijl geen exacte wetenschap en kun je dus een discussie hebben over de stijl van een deurkruk. We geven daarom enkele kenmerken van een stijl met voorbeelden, bedenk altijd zelf of je de combinatie wel mooi vind en bij elkaar vind passen.  

Jaren 30 deurbeslag 

Het jaren 30 deurbeslag heeft vaak rondingen op de rozetten en deurkrukken zelf. Daarnaast was het in de jaren 30 gebruikelijk om verschillende kleuren in het beslag te hebben zoals een nikkel deurgreep met een zwart handvat.  

Modern deurbeslag 

Het moderne deurbeslag is te herkennen aan de strakkere lijnen van het beslag en de vaak bredere deurkrukken.  

Landelijk deurbeslag 

Landelijk beslag kenmerkt zich door de kleine details zoals een bolling op de deurkruk en de zichtbare schroeven en versiersels. Bij de landelijke deuren zijn dan ook extra versieringen zoals de siernagels en sierband te koop.  

Tijdloos deurbeslag 

Het tijdloze deurbeslag staat bekend om het ontbreken van versiersels en decoratieve elementen. Het zijn strakke ontwerpen waarbij geen tijdsgebonden elementen te vinden zijn. Het tijdloze deurbeslag is dan ook vergelijkbaar met het moderne deurbeslag. 

Klassiek deurbeslag 

Als tegenhanger van het moderne deurbeslag toont het klassieke deurbeslag veel sierlijke elementen en rondingen net als de klassieke deuren. Het klassieke deurbeslag vertoont dan ook overeenkomsten met het landelijke deurbeslag. Bij buitendeurbeslag worden vaker kleuren als messing gebruikt bij de klassieke stijl.  

Dikte van het deurbeslag 

De dikte van het deurbeslag is niet echt van belang. Alle binnendeuren hebben een dikte van 38 mm tot 40 mm. Het binnendeurbeslag op Deurtotaalmarkt is geschikt voor deze diktes en zal dan ook op elke binnendeur passen.  

Heb ik een rozet of wc-beslag nodig?  

Wanneer heb je een rozet of wc-beslag (toiletgarnituur) nodig? Die vraag is simpel te beantwoorden met de vraag of je de deur op slot wilt kunnen doen. Lees hier meer over de verschillende sloten die mogelijk zijn bij binnendeuren. Bij een cilinderslot kies je voor je cilinderrozet, een kastslot vraagt om een sleutelrozet en bij een wc-slot kies je het bijpassende toiletgarnituur.