Welk slot heb ik nodig voor mijn deur?  

Voor het kiezen van een slot is het handig om te kijken naar de toepassing van de deur. Zo heb je natuurlijk een binnen- of een buitendeur. De eisen voor een buitenslot zijn veel strenger dan voor een binnenslot om inbrekers buiten te houden.  

Binnendeursloten 

Voor binnendeuren is het vooral van belang wat de toepassing is van de deur. We kennen 4 soorten sloten voor binnendeuren:  

 

  • Loopslot 
  • Cilinderslot (sleutel) 
  • Kastslot (klavierslot)  
  • Toiletslot (vrij-bezetslot)  

Loopslot

Het loopslot is een slot die je alleen met je deurkruk openmaakt. Dit slot kun je dus niet op slot draaien en wordt gebruikt bij woonkamerdeuren of keukendeuren.  

Cilinderslot

Het cilinderslot sluit je af met een ‘normale’ sleutel en kan voor vele ruimtes gebruikt worden. Het bijpassende beslag is een cilinderrozet.  

Kastslot

Het kastslot wordt ook wel het klavierslot genoemd en wordt zoals de naam al zegt veel gebruikt voor kastdeuren maar ook voor de slaapkamerdeur. Het bijpassende beslag is een sleutelrozet.  

Toiletslot

Het toiletslot, ook wel vrij-bezetslot genoemd, is ideaal voor de toiletdeur of de badkamerdeur. In combinatie met het toiletgarnituur zorgt het voor een simpele manier om te tonen of het toilet of de badkamer vrij is of bezet is.  

Magneetsloten

Naast de toepassingen heb je ook nog verschillende varianten van sloten. Zo heb je de normale sloten en magneetsloten. Bij magneetsloten zorgt de magnetische sluitkom ervoor dat de dagschoot (het blok wat het slot en het kozijn met elkaar verbind) uit het slot getrokken wordt. Als je de deur opent steekt de dagschoot niet meer uit. Hierdoor steekt de dagschoot dus alleen uit wanneer dat nodig is en voorkom je beschadigingen aan het kozijn of dat je achter de dagschoot blijft hangen met je trui.  

Dag- en nachtsloten  

Bij een dag- en nachtslot kun je de deur op 2 manieren openen. Zo kun je de deur openen en sluiten met de deurkruk en daarnaast op slot draaien met bijvoorbeeld de cilinder of met het toiletslot. Dag- en nachtsloten geven je daarmee de meeste keuze en komen ook het meeste voor.  

Buitendeursloten 

Bij buitendeuren is het slot van groot belang voor de veiligheid van je huis. Een inbreker heeft ook kennis van sloten en zal een zwak slot makkelijk open krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een buitendeurslot. Deze zullen we hieronder toelichten zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.  

Veiligheidsbeslag

Veiligheidssloten zijn er in vele soorten en maten. Het is belangrijk om op het SKG keurmerk te letten. Het SKG-keurmerk wordt afgegeven door een onafhankelijke stichting die het beslag test op duurzaamheid en kwaliteit. Het belangrijkste hierbij is de veiligheid van het slot. Zo hebben de meest veilige sloten het keurmerk SKG***. Let er altijd goed op of het keurmerk op de cilinder zit of op het beslag.  

SKG* 

Deze producten zijn opzichzelfstaand niet inbraakwerend. Alleen een cilinder met SKG* zal dus niet veel uitrichten in combinatie met normaal beslag. Heb je een cilinder met SKG* én veiligheidsbeslag met SKG*  is het voor inbrekers natuurlijk al lastiger. Hoe meer sterren, hoe moeilijker het is voor de inbrekers.  

SKG**

Beslag met SKG** zal het inbrekers op zichzelf al een stuk lastiger maken. Hier is een combinatie met ander SKG-beslag dus niet vereist. SKG** beslag heeft alleen geen kerntrekbeveiliging. Dat is de beveiliging tegen een veelgebruikte inbraakmethode kerntrekken. Hierbij draait de inbreker een schroef in de cilinder waarna ze de cilinder uit het slot trekken met behulp van de schroef.  

SKG***

Beslag met SKG*** is het meest inbraakveilige beslag en is ook beschermd tegen kerntrekken. Hiermee zal het bestand zijn tegen de meest veelgebruikte inbraakmethodes.  

Meerpuntssluitingen

Met de meerpuntssluiting sluit je de deur op meerdere plekken in het kozijn, 3 om specifiek te zijn. De meerpuntssluiting heeft 3 sluitkommen in het kozijn. In het midden van de deur zit het slot met de en nachtschoot (het blok tussen de deur en het kozijn) die in de sluitkom valt. Daarnaast heb je boven en onderaan de deur extra haken die in de sluitkommen vallen. Hierdoor heb je naast de nog 2 extra plekken die de inbreker moet openbreken. Let er bij de meerpuntssluiting op of je een voor- of achterdeur hebt. Voor een voordeur kies je voor een sleutelbediende meerpuntssluiting en voor een achterdeur kies je voor een krukbediende meerpuntssluiting.  

Veiligheidspakketten 

CanDo biedt ook veiligheidspakketten aan waarin bijna alle middelen zitten voor een veilige deur. Zo krijg je veiligheidsbeslag, een driepuntssluiting, veiligheidsscharnieren met dievenpennen en de benodigde frezingen en armschavingen zodat het pakket makkelijk te bevestigen is. Let op! Hier zit nog geen veiligheidscilinder bij. Deze zal je zelf dus moeten aanschaffen.  

Maten

Bij het kiezen van een slot komen er opeens andere nieuwe termen om de hoek kijken zoals een PC maat en een doornmaat. We zullen hieronder uitleggen wat de PC maat is en wat de doornmaat is zodat jij zonder twijfels de juiste maten kunt kiezen.  

PC maat 

De PC maat is de afstand tussen het hart (midden) van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Er zijn drie gangbare maten:  

  • 55 mm  
  • 72 mm 
  • 92 mm 

Sloten met een PC maat van 55 millimeter worden vaak gebruikt bij binnendeursloten. De zwaardere sloten voor buitendeuren hebben vaan een PC maat van 72 millimeter en sloten voor de industriële deuren met smalle stijlen hebben zelf een PC maat van 92 mm.  

Doornmaat

De doornmaat is de afstand tussen het hart van het krukgat of het hart van de profielcilinder en de voorkant van de voorplaat zoals te zien in de afbeelding rechts.

Er zijn 3 veelgebruikte slotgaten beschikbaar die als standaard worden beschouwd. Hieronder is te zien welke standaarden er zijn en wat de maten zijn van deze standaarden.  

 Soort slot

PC maat 

Doornmaat 

Diepte slot 

Hoogte voorplaat 

Breedte voorplaat 

Nemef 1200 

55 mm 

50 mm 

80,3 mm 

174 mm 

20 mm  

Nemef 4119 

55 mm  

50 mm  

81,3 mm 

174 mm 

25 mm 

Nemef 4139 

72 mm 

50 mm 

81 mm 

238 mm 

25 mm